vineri, 7 noiembrie 2008

Mandria de-a fi roman

Sunt unele domenii spre care, se pare, romanii au aplecare. IT-ul este unul dintre acestea. Multa vreme s-a tot vorbit despre specialistii nostri in IT care pleaca in vestul Europei si in SUA si fac treaba excelenta, multa vreme au fost ei motiv de mandrie si probabil ca pe buna dreptate. Ne-a ramas insa putin si noua din crema pe care am exportat-o mandri,si daca nu toti sunt consacrati la firme mari si de specialitate, unii isi dau masura talentului spargand bazele de date ale unor mari companii, corporatii etc. din lume. Ca justitia poate gasi nepotrivita aceasta curiozitate are importanta minora pentru romanul neaos care cade in prosternatie in fata "alor nostri" si care gaseste ca astfel de acte ilegale ar trebui sa-l propulsesze pe respectivul curios (horrible dictu: "hacker") in randul angajatilor corporatiei/ companiei tavalite in papusoi si violata informatic. Cam asa i se pare normal romanului inspirat de muze hollywood-iene.
Ei bine nu-i chiar asa! Meritul de a face "revista presei" prin calculatoarele NASA, ale Departamenului de Energie si ale Marinei Americane a fost "premiat" ieri de justitie cu 1 an si 4 luni -perioada de meditare si aproape 250.000 de dolari premiul in bani! De platit, nu de primit. Detalii aici.
Iar celor care inca se mai gandesc daca nu mai bine l-ar fi angajat pe omul nostru setos de cunoastere, intr-un post de dezvoltare a sistemului de protectie al retelei, le recomand urmatorul exercitiu: daca iti intra cineva in casa la miezul noptii, iti scotoceste sertarele si iti fura banii, l-ai angaja dupa aia sa-ti pazeasca bijuteriile?.....Asa ma gandeam si eu!

8 comentarii:

  1. http://www.trilulilu.ro/al3cse/d7a40e38a9fb1b

    doua chestii:

    1. faptul ca a 2-a limba vorbita in microsoft e lb. romana (trecand peste intrebarea daca e adevarat sau nu) si imaginea hacker-ilor romani pe de alte parte sunt exact paralela cu tiganii si intelectualii de peste granitze... exact extremele! si normal ca aspectele socante acapareaza masele prin media.

    cati n-au auzit de tiganii care s-au hranit din carnea frageda a lebedelor din viena... si despre copiii strazii care inha(lau/leaza) chimicale. intrebare retorica.

    2. alt aspect. e adevarat ca marii lideri sunt mari simplificatori! cred din plin in asta. cu conditia sa simplifici ce trebuie! a generaliza nu inseamna nici pe departe a simplifica.

    iar cat despre culturi, numai nu-i baga pe toti 'romanii' intr-un sac, toti 'americanii' laolalta, ca or fi existand ele trasaturi culturale comune, si or vorbi ei aceeasi limba, dar de-aici pana la
    valorile individuale ale fiecaruia sunt ani lumina... (teoria asta aplicata la pct. 1 inseamna ca intre IT-istii romani de valoare si hackerii de aceeasi provenienta exista o limba comuna a calculatoarelor, a programarii acestora, etc, iar valorile lor individuale ca personaje mioritice fac diferenta! si inca ce diferenta...)

    asa ca nicdane, fii mandru ca esti roman, adica fii mandru ca esti romanul CARE ESTI! atata tot.

    pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma rog, la noi mai e si proasta asociere hacker-scammer care face si mai mult rau IT-istilor.

    In orice caz, angajarile astea mistice de hackeri care au ajuns in cultura populara aveau ca personaje hackeri reali (nu crackeri , script kiddies sau mai stiu eu ce tampiti).

    Exemplu : Gigel8000 intra intr-un sistem de servere Linux dupa ce munceste 3-4 zile (putin probabil, dar in fine) si le lasa oamenilor e acolo un mesaj gen ''Guys, I cracked your security, pay attention !''. Baiat finut, nu ia nicun fel de info si se cara. Job facut de dragul sportului. Il prinde politia, compania pagubita retrage plangerea si-l cheama ulterior la interviu. Bun asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai adus aminte de Revolution OS şi de primii hackeri care, în lipsă de calculatoare, prin anii '70 se jucau cu telefoanele publice :D
    Dacă tipul este bun într-adevăr deja ştie ce o să facă de acum înainte şi ştie şi unde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aia cu Blue Box si altele ? Sunt si acum tutoriale online :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hackerul e hacker inainte de aparitia calculatorului (cel putin in viata sa). Isi intuieste chemarea pe telefoane publice :))))))))) Asta da chemare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Intr-adevar, e o chestie care tine de ursitoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred că suntem mai buni decât alţii în vreun domeniu.
    Românii trebuie să fie mai civilizaţi, degeaba eşti geniu, dacă eşti necivilizat.
    Şi mai există şi specimene care lucră afară, aceia sunt adevăraţii rromăni, care ne reprezintă, din păcate.

    RăspundețiȘtergere