marți, 11 noiembrie 2008

Dialog

Este o asa mare explozie de bloguri, de scriitura pe net, de folosire a mess-ului, incat ai putea spune ca toata lumea comunica cu toata lumea. Si totusi, cat de greu se realizeaza comunicarea efectiva (chiar si intre doi oameni aflati fata in fata) rezulta transparent in momentul in care trebuie sa faci o critica, sau o sugestie.
Mi s-a intamplat recent sa fac o observatie autorului unui blog in legatura cu subiectul tratat dar refuzul criticii a fost unul categoric si mi-am dat seama ca multi nu scriu pentru a discuta ceva ci pentru a decreta ceva, ca multi dintre bloggeri nu traiesc in dubii ci doar in certitudini ceea ce ii face in definitiv nedialogabili.
Exista, e adevarat cateva reguli de adresare a unei critici constructive, printre care aprecierea unui punct cat de neinsemnat din pozitia ce urmeaza a fi criticata, nefolsirea argumentelor "ad personam" sau criticarea viziunii globale implicite a interlocutorului etc. Dar toate acestea nu pot inlocui deschiderea spre dialog si buna credinta a interlocutorilor. Asa ca, daca vrem niste discutii constructive si nu vorbarie in vant, hai sa ascultam si contraargumente si puncte de vedere sensibil diferite de ale noastre.

5 comentarii:

  1. esti f aspru la critica :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Se întâmplă ceva ciudat cu postingul pe blogul tău, nu îmi acceptă OpenID.
    dimitri

    RăspundețiȘtergere
  3. @t3mb3
    Facuta fara rea-vointa, critica este infinit folositoare
    @dimitri
    Sah mat. Habar n-am ce are

    RăspundețiȘtergere
  4. nic,stii ca sunt multi cei care se ascund in spatele unui blog de unde au impresia ca isi pot crea o noua identitate, cea a unei persoane inteligente, eventual deschizatoare de drumuri si idei, care detine adevarul suprem intr-o anumita tema.pana la urma, si blogurile astea sunt, pentru majoritatea, o masca de sub care ne permitem sa fim altcineva decat suntem in realitate, un refugiu, o scapare, o cale de comunicare virtuala cand nu putem infrunta realitatea...anyway...bine te-am gasit pe blogul meu

    RăspundețiȘtergere