miercuri, 12 noiembrie 2008

Cristian Tudor Popescu

Acuma ceva ani in urma, intr-un interviu, Cristian Tudor Popescu il intreba pe Andrei Plesu cum poate impaca formatia sa de om de cultura cu postul pe care-l ocupa la momentul respectiv de Ministru de Externe. Raspunsul este excelent: prin "vocatia diagonala a romanilor" de a se pricepe la toate. "Si eu stiu un inginer care este ziarist" (cu trimitere directa la Cristian Tudor Popescu).
Si eu stiu un inginer care este ziarist si comentator sportiv pe deasupra.
Zilele acestea are loc Turneul Campionilor la tenis in Shanghai. Printre comentatori: CTP, iar sub explicatiile lui nu mai stii daca sa urmaresti atent meciul sau sa cedezi derapajelor verbale ale comentatorului si sa ramai cu totul interzis de ce se petrece in mintea acestuia.
La repezeala, am prins cateva exemple din masacrul auditiv de ieri:
-la o rasturnare de scor: "l-a intors ca pe ceas"
-explicatiile jocului mai slab facut de Roger Federer: "are rani la cap, intunecari la creier"
-despre participantii la turneu (cei mai buni 8 din lume anul asta): "Printre ei se gasesc si morti neingropati care nu stiu ce cauta pe-aici"
-despre unul DIN CEI MAI BUNI 8 JUCATORI DIN LUME: "Tsonga are problem elementare de tehnica, nu stapaneste lovitura, nu torsioneaza trupul" si despre acelasi: "se propteste si da in ea" si inca: "Tsonga este un jucator salbatic, adica nu este domestic" iar concluzia fireasca: "Totusi omul asta joaca tenis, e o pledoarie pentru tenis"
-Del Potro face o dubla greseala: "Daca Tsonga ii trage 2 maciuci o sa-si aduca aminte de dubla greseala"
-si despre meci: "Este un meci tipic intre un alb si un negru"
Sa ne fie de bine!

10 comentarii:

  1. Hai ca m-ai facut sa rad dis-de-dimineata cu picanteriile verbale ale unui comentariu sportiv facut de un necomentator sportiv... de la discriminare pana la insulta si aspecte de violenta, cred ca a incercat CTP aici un iz din toate fenomenele negative interpersonale care pot exista.. "in a nutshell"!

    Trecand peste asta, cand o sa il ia cineva la evaluarea performantei pe CTP si sa-i dea papucii din postul de comentator sportiv, o sa insemne ca Romania a inceput sa foloseasca 'valori' in modalitatea de a lua decizii, de a actiona, etc.. si nu preferinte, cunostinte, usurinta, false veleitati.... Pana atunci, unii se amuza, altii cred ca chiar au valoare!

    Zambete si pe mai departe pe ziua de azi :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie îmi place stilul lui direct de a se exprima. Este undeva între Mircea Dinescu şi Pleşu la vocabular.
    Oricum, rămâne. cel puţin pentru mine, unul din puţinii oameni lucizi din România.

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce ar trebui sa tina unii capul plecat ... il gasesti la zoso, iar cel in cauza sunt eu.da frate acum nu mai am voie sa scriu de unii gen zoso pentru ca s-a ajuns asa mare bolgger?si ce naiba am scris atat de deranjant incat sa-si permita sa ma injure.nu faci afirmatii de dragul de a fi facute.in plus ca am inteles situatia si am scos in cele din urma postul de pe blogu meu
    la mine a fost bun simt la el te las pe tine sa analizezi

    RăspundețiȘtergere
  4. Problema lui este ca nu are controlul cuvintelor si nu le foloseste in imprejurarile adecvate. ca si Dinescu de altfel. Ei pur si simplu, vorbesc colorat, fiindca nu pot altfel. Plesu in schimb are un limbaj foarte pitoresc (dar nu vulgar cum li se mai intampla celor de mai sus) doar atunci cand discursul lui are e castigat prin putina culoare, adica atunci cand trebuie
    CTP foloseste limbajul ascutit ca si cand ar folosi katana (sabia japoneza) la taiat patrunjelul.

    @stan
    Cand vrei sa faci afirmatii de orice fel la adresa altora, ar fi bine sa-ti verifici informatiile si sa-ti cantaresti cuvintele INAINTE de a scrie, nu dupa.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu esti primul care imi spune chestia asta despre zoso,mai am gasit care sunt de parerea ta,crede-ma mi-am masurat cuvintele fata de el pana cand am ajuns la o limita,oricum nu mai am de gand sa-l bag in seama prin nimic..

    RăspundețiȘtergere
  6. @t3mb3 nu-mi sta in fire sa fiu incapatant, pana la urma probabil ca o sa-ti ascult sfatul

    RăspundețiȘtergere
  7. sa ramai interzis e parca mai bine decat sa te lase rece, nu?
    nu stiu ce te face sa spui ca lucrurile alea sunt un "masacru verbal". eu nu ma pricep la tenis, da' chestiile alea, fie ele si imprecise, neadevarate sau cum vrei tu, sunt bine zise. hai s-o spunem pe cea dreapta: cine altcineva face asa comentarii colorate si savuroase precum "se propteste si da in ea"? sau "ii trage doua maciuci ca sa-si aduca aminte de dubla greseala"? :D Eu ma mai uit la cate un meci de fotbal si crede-ma ca as vrea sa am parte de asemenea comentarii :).
    In ceea ce priveste "vocatia diagonala a romanului", hai sa nu exageram! Nu exista o scoala pentru comentatori sportivi (poate Facultatea de Jurnalism, dar CTP e de trecut in patristica jurnalismului din .ro), cum nu exista nici scoala de cinefili (si aici ma refer la comentariile pe care le face la CINETEPRINDE). Si, cum ziceam, nu stiu cat de bine joaca si stie CTP tenis, da' la filme, crede-ma, e plin de informatii.
    In ceea ce priveste micile alunecari logice, ei, pasiunea isi cere si ea tributul! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-adevar, un comentariu colorat este mai bun deat unul plat. Dar ce face CTP in materie de tenis nu sunt "mici alunecari logice" sunt niste enormitati, niste chestii lipsite de bun simt. Decat asta, mai bine un comentariu plat

    RăspundețiȘtergere
  9. CTP are mici probleme de identificare a elementelor ce compun realitatea inconjuratoare. Pe scurt : A luat-o de vreo doi ani pe aratura serios si asta se poate vedea intr-o discutie fata in fata. Parca nici nu mai conteaza cliseele verbale cand un om poate sa-l bage pe Nichita Stanescu in aceeasi fraza cu nu stiu ce operator de la Realitatea.

    RăspundețiȘtergere