sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Filme

American Beauty ca parte componenta a dublei lectii de viata, impreuna cu K-Pax. Prolegomene pentru oricine este dornic sa invete abc-ul vietii. Un strigat incredibil de desteptare. Este exact despre ceea ce vorbeam. Citez din film " and in a way, I'm dead already." Care este hotarul dinrte viata si moarte? Simplist vorbind, moartea propriu-zisa, nu ca stare pasiva ce se instaleaza in locul vietii, ci Moartea personificata in personaj cu coasa, personaj activ. Dar moarte si viata ca notiuni vagi coexista uneori pe perioade dezarmante. Se poate muri la 20 de ani. Iar in acest caz, Moartea este rutina ca dezumanizare, ca lipsa a implicarii emotionale in faptele zilnice si de aceea fals banale ale vietii.
Dezumanizare ce isi gaseste intreaga desavarsire in rogoarea militara. Acolo regula este lentila de interpretare al oricarui inefabil gest de viata. Viata moare si o atmosfera impecabila de laborator este tot ce poate ramane in urma.
O slujba de compromis
Viata, minunea vietii este peste tot.............Peste tot "there's so much beauty in the world that sometimes I feel I can't take it." Dar pentru asta este nevoie de un ochi capabil de mirare in fata "banalitatilor".
Lester evolueaza de la personajul blazat, si mort deja intr-un fel, la personajul care descopera viata in afara conventiilor, in momentul in care descopera ca el este cineva ca are un trecut( de asta la sfarsit recapitulandu-si viata-imaginile ii sunt din trecut, si , nu mai putin inainte de a fi impuscat- este furat de o veche poza de familie), deci o identitate, ca fericirea nu are o reteta, nu are o lege universala ce poate fi atinsa printr-o viata standard, ci fericirea este un ceva personal si tine de o traire autentica a faptelor marunte ale vietii.
Aceasta ultima idee este subliniata de Angela- personajul care se inchipuie, care isi construieste fericirea prin fapte neautentice si pentru care satisfactia este adusa de mari realizari-ca aceea de a deveni model. Este un contra exemplu. Lester isi gaseste bucuria intr-o slujba cu cat mai putine responsabilitati
"Viata" dinaintea reinvierii este o vietuire hipnotica intr-o lume a valorilor intoarse, a unor valori care nu-i apartin lui Lester si pe care le accepta prin resemnare. Momentul redescoperirii vietii este momentul in care poate striga "it's just a couch", este momentul in care lucrul este lucru, in care valoarea materiala isi ocupa locul - este inlocuibila, dispensabila iar ceea ce primeaza asupra acesteia este valoarea sentimentala.
Iar valoarea sentimentala este ubicua iar a o vedea tine de disponibilitatea de a vedea in spatele lucrurilor, acea forta binevoitoare care face ca, dincolo de bine si rau, orice act de viata sa fie o minune. Privita de deasupra pseudovalorilor, de deasupra problemelor zilnice, dintr-o perspectiva generala, la scara globala, faptele de a trai, a te bucura de frumos, a suferi, a muri - sunt niste minuni deasupra puterii noastre de intelegere. A pricepe acest lucru, inseamna o armonizare cu eul natural, inseamna pentru Lester a intelege ca moartea nu este o nenorocire, iar o viata poate fin implinita, poate fi socotita fericita in momentul care valorile s-au rostuit. Adica este viata in care omul a reusit sa faca ordine si sa puna lucrurile la locul lor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu